Izbornik Zatvoriti

Jetra – zdrav organ, zdrav život

Šta je jetra?

Jetra je najveći čvrsti organ u telu. Nalazi se tik ispod rebra sa gornje desne strane tela, odmah ispod dijafragme. Deo jetre takođe prelazi u gornji levi deo stomaka. Jetra ima dva glavna dela ili režnjeve. Svaki režanj je dalje podeljen na osam segmenata. Svaki segment ima 1000 manjih režnjeva.

Jetra, kao organ, je od vitalnog značaja za metaboličke funkcije tela i imuni sistem. Bez funkcionalne jetre čovek ne može preživeti. U poređenju sa ostatkom tela jetra ima značajnu količinu krvi koja protiče kroz nju. Procenjuje se da je u svakom trenutku 13 % krvi tela u jetri.

Glavne funkcije jetre su u metaboličkim procesima u organizmu. Oni uključuju razgradnju ili pretvaranje supstanci, stvaranje energije, detoksikaciju organizma. Jetra to čini primanjem krvi sa hranljivim materijama iz organa za varenje preko portalne vene. Mnoge ćelije jetre, poznatije kao hepatociti, prihvataju i filtriraju ovu krv. Oni deluju kao mali centri za sortiranje određujući koje materije treba preraditi, šta čuvati, a šta eliminisati, šta treba vratiti u krvni sistem.

Jetra skladišti vitamine, kao i minerale, poput bakra i gvožđa, oslobađajući ih ukoliko ih telo treba. Jetra takođe pomaže u razgradnji masti u ishrani. Skladišti masti ili ih oslobađa kao energiju.

Takođe, jetra proizvodi oko 800 do 1000ml žuči dnevno. Ta žuč se transportuje kroz žučni kanal u tanko crevo. Tanko crevo koristi žuč da dodatno razgrađuje masti, a sva suvišna žuč se čuva u žučnoj kesi.

Jetra razgrađuje i proteine. Sporedni proizvod ovog procesa naziva se amonijak koji je u velikim količinama toksičan. Jetra pretvara toksični amonijak u supstancu zvanu urea, a zatim oslobađa u krvi gde bubrezi izlučuju putem urina.

Pored svega ovoga jetra razgrađuje alkohol i lekove, ukoliko ih osoba uzima.

Koliko je jetra važan organ, govori činjenica da jetra ima veliku ulogu u sledećim funkcijama:

– stvaranje imunog sistema za borbu protiv infekcije stvarajući proteine odgovorne za zgrušavanje krvi

– “uklanjanje” starih i oštećenih crvenih krvnih zrnaca

– skladištenje dodatnog šećera u krvu kao glikogena

Važnost ultrazvuka u otkrivanju bolesti jetre?

Ultrazvuk jetre (ultrazvuk abdomena) je jedan od najvažnijih pregleda za rano otkrivanje promena na jetri, odnosno bolesti jetre.

Bolesti jetre mogu biti sledeće: autoimuni hepatitis, bilijarna atrezija, ciroza, hemohromatoza, hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C.

Nekoliko simptoma može ukazivati na probleme sa jetrom, kao što su: umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bol u zglobovima, svrab, prošireni krvni sudovi na koži.

Neki od ozbiljnijih simptoma su: žuta koža i beonjače, zbunjenost i poteškoće u razmišljanju, nadutost stomaka, oticanje nogu, nemoć, ginekomastija, uvećana jetra (hepatomegalije), taman urin, bleda obojena stolica.

Na vreme urađen ultrazvuk abdomena, sa krvnom slikom savetovanom nakon ultrazvučnog pregleda, znatno se povećava šansa za rano otkrivanje bolesti i sprečavanje pogoršavanja iste. Naglašavamo da uz ultrazvuk abdomena gratis dobijate i ultrazvuk male karlice.

XD Clear sonda – napredak u ultrazvučnoj tehnologiji

Posebno naglašavamo značaj pregleda XD clear sondom. XD clear sonda može prikazati organe abdomena i male karlice i kod najgojaznijih osoba.

XD Clear sondu poseduje ordinacija HRAST DR POPOVIĆ zbog najsavremenijih aparata kojima radimo ultrazvuk abdomena i male karlice. Važnost ove sonde je ta što ultrazvučni talasi mogu da idu dalje nego talasi standardne sonde, dajući jasnu i preciznu sliku.

Call Now Button