Izbornik Zatvoriti

Zašto mi treba ultrazvuk srca?

Za simptome kao što su otežano disanje, lupanje srca ili bol u grudima, lekar može zatražiti ultrazvuk srca kako bi vam pomogao da pronađete uzrok problema. Drugim imenom ehokardiogram ili ECHO, je vrsta medicinskog snimanja kada se koristi sonda koja emituje visokofrekventne zvučne talase kako bi se stvorila slika vašeg srca.

Ta slika će prikazati oblik i kretanje vaših srčanih zalistaka, kao i veličinu vaših srčanih komora i koliko dobro rade. Ona može pomoći vama i vašem lekaru da ispitate vaše kliničke simptome i procenite srčana stanja, poput šumova ili oštećenja srca usled prethodnog srčanog udara ili infekcije.

Ultrazvuk srca je neinvazivan način da se vidi koliko dobro srce radi. Može se koristiti samostalno ili zajedno sa testom opterećenja. Tokom testa opterećenja povezani ste sa monitorom i tokom fizičkog opterećenja posmatraju se krvni pritisak i puls. Praćenjem i evidentiranjem promena srčane frekvencije i krvnog pritiska, ovaj test može pokazati da li delovi srca imaju neadekvatno snabdevanje krvlju i proceniti koliko dobro vaše srce radi pod opterećenjem, što je važan pokazatelj zdravlja srca.

Ehokardiogram se najčešće radi u slučajevima sa određenim simptomima. Posebno ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti ili drugih faktora visokog rizika za srčane bolesti. Ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti, važno je da razgovarate sa svojim lekarom kardiologom o zdravlju vašeg srca, uključujući i to kako da ga kontrolišete ili da se pozabavite bilo kojim drugim faktorima rizika koji mogu da se jave.

ŠTA SE DOGAĐA TOKOM IZRADE EHOKARDIOGRAMA?

Tokom ehokardiograma područje vašeg grudnog koša oslobodite od garderobe. Zatim ćete biti zamoljeni da se pripremite i legnete na krevet za pregled. Lekar će na vaše grudi naneti ultrazvučni gel na bazi vode.

Vaš lekar će premeštati sondu preko vaših grudi, a računar će pretvoriti odjeke zvučnih talasa u slike vašeg srca na ekranu. Od vas će biti zatraženo da promenite položaj sa leđa na bok da bi se srce videlo iz različitih uglova. Sonda će povremeno ostvarivati i nešto veći pritisak kako bismo videli optimizovane slike.

Tokom pregleda možete čuti zvukove koji liče na otkucaje vašeg srca, iako nećete čuti otkucaje srca. To je zvuk doplera koji procenjuje kretanje krvi kroz srčane komore i zaliske.

Nakon završetka pregleda, specijalista kardiolog će protumačiti vaše rezultate, a zatim će dobiti sveobuhvatan izveštaj. Takođe, zajedno sa rezultatima bilo kog drugog pregleda kome ste se možda podvrgli, odrediće sledeće korake u vašem planu lečenja.

KAKO DOBITI EHOKARDIOGRAM?

Da biste utvrdili da li je potrebno da uradite ovaj pregled, možežte da razgovarate o svojim simptomima i medicinskoj istoriji sa svojim kardiologom. On će vam reći da li je ovaj pregled neophodan. Zatim možete nazvati nas da biste zakazali pregled u našoj ordinaciji. Tom prilikom ćemo vam detaljno objasniti kako da se pripremite za pregled. Takođe, u našoj ordinaciji možete uraditi i specijalistički pregled kardiologa, koji Vam može indikovati i uraditi ehokardiogram.

Call Now Button