Izbornik Zatvoriti

Urološki ultrazvuk

Urološki ultrazvučni pregled je bezbolna dijagnostička tehnika koja koristi način na koji zvučni talasi putuju telom. Kada zvučni talasi prođu kroz telo, oni se na određene načine odbijaju od tkiva i organa. Odbijeni talasi mogu se koristiti za pravljenje slika organa iznutra. Zvučni talasi ne povređuju telo i nema nikakvih opasnih zračenja.

U većini slučajeva pre urološkog ultrazvučnog pregleda treba učiniti vrlo malo. Pacijent leži na krevetu. Prozirni gel na bazi vode stavlja se na kožu preko dela koji se proverava. Ovaj gel pomaže zvučnim talasima da prolaze kroz telo. Preko tog dela se zatim premešta ručna sonda. Za ciljane ultrazvučne preglede prostate u rektum se ubacuje posebno dizajnirana sonda – transrektalni ultrazvučni pregled prostate.

Ne postoji rizik od zračenja. Pacijent se može vratiti svakodnevnim zadacima odmah nakon pregleda.

Neki pregledi, poput skeniranja bešike na zaostali urin, ne zahtevaju puno iskustva. Drugi pregledi, poput ultrazvuka bubrega, testisa ili prostate, zahtevaju više iskustva ili veština.

Urolozi koriste ultrazvuk za pregled različitih organa u telu:

– Ultrazvuk bešike
– Ultrazvuk bubrega (bubrega)
– Ultrazvuk skrotuma / testisa
– Ultrazvuk prostate
– Ostali pregledi

Bešika

Bešika je organ napravljen od glatkih mišića. Čuva urin dok se ne oslobodi kada odete u kupatilo. Najčešći razlog ultrazvuka bešike je provera dreniranosti bešike. Meri se urin koji ostaje u bešici nakon mokrenja (“ostatak posle pražnjenja”). Ako urin ostane, može doći do problema poput:

– Uvećanja prostate
– Struktura uretre (sužavanje)
– Disfunkcija bešike

Ultrazvuk bešike takođe može dati informacije o:

– Zidu bešike
– Divertikuli (vrećice) bešike
– Veličini prostate
– Kamenju
– Velikim tumorima u bešici

Ultrazvuk bešike ne proverava jajnike, matericu ili debelo crevo.

Ovaj pregled ne zahteva post ili pripremu creva. Ako ne proveravate da li postoje ostaci nakon pražnjenja, potrebna je puna bešika. Možda će se od vas tražiti da popijete nekoliko čaša vode na sat vremena pre pregleda.

Pregled se obavlja dok ležite na leđima na krevetu. Na kožu se namaže gel koji pomaže u prenošenju zvučnih talasa. Sonda se postavlja između pupka i stidne kosti. Slika se gleda na monitoru i čita na licu mesta. Da biste proverili odliv bešike, od vas će se tražiti da mokrite. Kada se vratite, bešika će se ponovo slikati.

Bubrezi

Bubrezi su dva organa veličine šake koji se nalaze sa obe strane vašeg srednjeg dela tela (“retroperitoneum”). Bubrezi uklanjaju otpad iz krvi i stvaraju urin. Takođe, oni uravnotežuju soli (“elektrolite”) u telu, poput natrijuma i kalijuma. U bubrezima se stvaraju i hormoni koji kontrolišu krvni pritisak i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Pregledi bubrežnog ultrazvuka mogu pokazati veličinu i položaj bubrega. Takođe, mogu pokazati da li postoje:

– Blokade
– Kamenje
– Tumori

Ako vaš lekar želi da vidi kako krv teče u i iz bubrega, koristi se pregled doplerom. Ovo je ultrazvučna metoda koja pravi slike u boji od kretanja krvi koja teče. Prikazuje protok krvi kroz sudove. Pruža odlične informacije o kretanju koje nisu dostupne na standardnom ultrazvučnom snimku (“sonogramu”).

Nema potrebe da postite, pripremate crevo ili imate punu bešiku. Pregled se vrši dok ležite na leđima na krevetu. Na kožu se namaže gel koji pomaže u prenošenju zvučnih talasa. Snimaju se bubrezi postavljanjem sonde preko obe strane gornjeg dela trbuha.

U ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ možete uraditi ultrazvučni pregled urologa, kao i specijalistički pregled lekara urologa. Nakon specijalističkog pregleda lekara urologa, lekar će Vam prepisati potrebnu terapiju za izlečenje tegoba ukoliko ih imate. Takođe, savetno je raditi ovu vrstu pregleda i preventivno.

Call Now Button