Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk štitaste (štitne) žlezde otkriva i najsitnije promene

ultrazvuk štitaste

Šta je to ultrazvuk štitaste/štitne žlezde?

Ultrazvuk štitaste žlezde  je sigurna i bezbolna metoda ultrazvučnog pregleda. Pregled se radi ultrazvučnom sondom koja šalje ultrazvučne talase za pravljenje slika štitaste žlezde i okolnih struktura u predelu vrata.

Štitasta žlezda je organ smešten u prednjem delu vrata i igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma

Tokom pregleda, sonda kojom se obavlja pregled, šalje ultrazvučne talase u područje štitaste žlezde i slike se snimaju na ultrazvučnom aparatu. Ultrazvučne slike prikazuju unutrašnju strukturu štitaste žlezde i povezanih organa..

Zašto se radi ultrazvuk štitaste (štitne) žlezde?

Sada dolazimo do onog najbitnijeg pitanja, zašto se radi i zašto je važan ultrazvuk štitaste žlezde?

Lekar upućuje na ultrazvučni pregled štitaste žlezde, koji se radi u sklopu ultrazvuka vrata, kada postoje problemi sa štitastom žlezdom i mekim tkivima vrata.

Ultrazvuk štitaste žlezde može pokazati:

  • Identifikaciju i procenu čvorova u štitastoj žlezdi
  • Praćenje promena u veličini i obliku žlezde
  • Procenu vaskularizacije i prokrvljenosti žlezde
  • Identifikaciju upalnih procesa ili drugih nepravilnosti u okolnim mekim tkivima vrata

Posebno naglašavamo značaj pregleda na aparatima premium klase, koje poseduje ordinacija HRAST DR POPOVIĆ, jer se mogu uočiti i najmanje promene. Važnost preventivnih pregleda je ta da na vreme uočimo i najmanju promenu i uputimo pacijenta na dalja ispitivanja, ukoliko su ona potrebna.

Ko i kako radi ultrazvuk štitaste (štitne) žlezde i mekog tkiva vrata?

Kao što smo već rekli, ultrazvučni pregled štitaste (štitne) žlezde se radi u sklopu pregleda mekih tkiva vrata ( štitaste (štitne) žlezde i mekog tkiva vrata). Pregled radi obučeni lekar specijalista radiologije. Pregled se radi tako što pacijent legne na krevet i oslobodi vrat. Lekar radiolog zatim stavlja gel na sondu ultrazvučnog aparata i istu postavlja na vrat. U sklopu pregleda štitaste žlezde, pored ultrazvuka štitaste žlezde pregledaju se i okolna meka tkiva vrata: limfni čvorovi, parotidne žlezde, submandibularne žlezde, submentalne žlezde…

Priprema za ultrazvuk štitaste (štitne) žlezde nije potrebna.

Da li postoje rizici od ultrazvuka štitaste(štitne) žlezde i mekog tkiva vrata?

Ne postoje nikakvi rizici od ultrazvučnog pregleda štitaste(štitne) žlezde?  Ne postoji nikakva opasnost od zračenja. Pregled je potpuno bezbolan i bez ikakvih nus pojava.

Ko sve sme da radi ultrazvuk štitaste žlezde i mekog tkiva vrata?

Ultrazvuk štitaste (štitne) žlezde mogu raditi svi, od dece do odraslih, trudnice pa čak i ljudi sa veštačkim kukom ili ugrađenim stentom. Preglede dece rade dečji radiolozi. Veoma je važno naglasiti da u našoj ordinaciji postoji MATRIČNA SONDA. To je posebna sonda kojom se radi ultrazvuk mekih tkiva. MATRIČNA SONDA šalje mnogo jače ultrazvučne talase, koji su takođe neškodljivi i bez ikakvih rizika, i prodire duboko do organa. Sa tom sondom dobijamo precizne rezultate sa kojima možemo uputiti pacijenta na dalja ispitivanja

Ultrazvuk štitaste žlezde i mekog tkiva vrata je potpuno bezbolan i siguran pregled koji ne uključuje izlaganje zračenju. Nema poznatih rizika ili nuspojava povezanih s ovim pregledom.

Šta nakon ultrazvuk štitaste žlezde i mekog tkiva vrata?

Ukoliko je nalaz uredan, lekar radiolog savetuje redovnu kontrolu za godinu dana. Ukoliko postoje bilo kakve promena u prokrvljenosti štitaste žlezde ili na samoj strukturi štitaste žlezde lekar radiolog upućuje na dalje preglede, u zavisnosti od same promene. Može se savetovati pregled endokrinologa, endokrinog hirurga, hematologa, infektologa…

Call Now Button