Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk prostate

Prostata se može pregledati ultrazvukom preko trbuha uz punu mokraćnu bešiku, ali ipak najbolji je prikaz prostate kada se tanka sonda ultrazvučnog aparata plasira par centimetara u debelo crevo i direktno prisloni uz prostatu. Takav pregled nazivamo transrektalnim ultrazvukom prostate. Prikaz prostate je tada odličan, tačno pokazuje sve promene u prostati, mokraćnoj cevi (uretri), mokraćnoj bešici i semenim vezikulama.

Transretktalni ultrazvuk (TRUS) prostate je deo trijade rane dijagnostike karcinoma prostate, koju još čini digitorektalni pregled prostate određivanje PSA-prostata specifičnog antigena

Važno je naglasiti da povišenje PSA ne znači uvek postojanje karcinoma prostate, jer se PSA povisi i kod upale prostate ili ako je prostata jako velika zbog dobroćudnog povećanja prostate. S druge strane bilo je pacijenata sa normalnim PSA ali sa karcinomom prostate. Zato je potrebno uraditi i ostale preglede pa potom donositi zaključke.

Ako je neka od prethodnih metoda pregleda sumnjiva radi se biopsija prostate. Biopsija prostate je „skoro pa bezbolna“, to znači da osim nelagodnosti zbog pregleda praktično nema bola. Uzimanje uzorka se radi „pištoljem“ – aparatom čija igla u desetinki sekunde uleti u tkivo prostate i uzme uzorak. 

Karcinom prostate je jedan od najčešćih tumora kod muškaraca i njegova incidenca raste sa godinama zivota. Našim pacijentima savetujemo obzirom na neškodljivost i bezbolnost da urade preventivni transrektalni ultrazvuk prostate kako bi na vreme otrkrili i sprečili dalji razvoj bolesti.

ultrazvuk prostate

Paciijent kod koga pri preventivnom transrektalnom ultrazvučnom pregledu prostate viđena tumorska promena (snimak gore), a na prethodno rađenom ultrazvučnom pregledu prostate preko stomaka (snimak dole) tumorska promena se nije videla. Prostata inače normalne veličine 18ml, pacijent bez tegoba. Kasnije urađen tumor marker PSA koji je pokazao povišene vrednosti 16.5, potom urađena biopsija promene i dokazan adenokarcinom prostate.

ORDINACIJA ZA ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU
HRAST DR POPOVIĆ

  • RADNO VREME:
  • Ponedeljak - Petak : 08h-21h
  • Subota : 8h-16h
Call Now Button