Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk MUŠKE dojkE

Ultrazvuk muške dojke: važnost u dijagnostici ginekomastije i adipomastije

Ultrazvuk muške dojke je ključni dijagnostički alat za procenu promena u tkivima dojki kod muškaraca. Ovaj tekst će obraditi ginekomastiju, adipomastiju, i primenu ultrazvuka kod mladića u pubertetu i odraslih muškaraca, ističući zašto je pravilna dijagnostika od suštinskog značaja.

Ginekomastija

Ginekomastija je benigno uvećanje muških dojki, uzrokovano proliferacijom žlezdanog tkiva usled disbalansa između estrogena i androgena. Estrogen je ženski hormon koji kod muškarca može privremeno dominirati nad androgenima, muškim hormonima i tako izazvati rast dojke. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi: kod novorođenčadi, tokom puberteta i kod starijih muškaraca.

Uzroci:                          

  1. Lekovi: Neki lekovi poput antiandrogena, antipsihotika i anaboličkih steroida, mogu izazvati ginekomastiju kao neželjeni efekat.
  2. Zdravstvena stanja: Neki tumori, najčešće tumor testisa, nadbubrežne žlezde, Ca bronha, hipotireoza ili hipertireoza, bubrežna insuficijencija ili ciroza jetre mogu izazvati hormonalne promene koje dovode do ginekomastije.

Adipomastija

Adipomastija (ili pseudoginekomastija) je povećanje muških dojki usled akumulacije masnog tkiva, a ne zbog proliferacije žlezdanog tkiva. Ovo stanje je često povezano s gojaznošću i može biti estetski problem, ali obično nije povezano s hormonalnim poremećajima.

Ultrazvuk muške dojke

Ultrazvuk je neinvazivna, sigurna i bezbolna metoda koja koristi zvučne talase za stvaranje slike unutrašnjih struktura dojke. Ključne prednosti ultrazvuka su njegova sigurnost usled nedostatka  radijacije i mogućnost razlikovanja između čvrstih i cističnih lezija.

Ultrazvuk kod mladića u pubertetu

 Tokom puberteta, fluktuacije hormona mogu dovesti do prolaznog uvećanja dojki koje se često spontano povlači.

Kod mladića u pubertetu, ultrazvuk može pomoći u razlikovanju fiziološke ginekomastije, koja je obično benigno i prolazno stanje, od potencijalno ozbiljnijih problema.

Ultrazvuk kod odraslih muškaraca

Kod odraslih muškaraca, ultrazvuk je ključan za procenu promena koje mogu biti rezultat različitih stanja: maligniteta, hormonski disbalans, gojaznost. U ovoj populaciji, važno je razlikovati ginekomastiju, adipomastiju od malignog tumora dojke.

Ordinacija HRAST DR POPOVIĆ

U ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ, ultrazvuk dojki se radi sa dve sonde, linearnom (standardnom) i matričnom sondom. Matrična sonda ima 4x više kristala od standardne, što omogućava detaljniju analizu tkiva. Svi pregledi se vrše na General Electric ultrazvučnim aparatima premium klase, na kojima matrična sonda dolazi do punog izražaja.

Zašto su promene kod muškaraca opasnije?

Iako je rak dojke kod muškaraca redak, kada se pojavi, često je u naprednijem stadijumu u poređenju sa rakom dojke kod žena. Razlog za ovo je nedostatak svesti i rutinskih pregleda kod muškaraca, što dovodi do kasne dijagnostike. Ultrazvuk omogućava ranu vizualizaciju i karakterizaciju sumnjivih promena, što je ključno za pravovremeno lečenje i bolji ishod.

Zaključak

Ultrazvuk muške dojke igra važnu ulogu u dijagnostici i praćenju promena u tkivima dojke kod muškaraca. Posebna pažnja treba biti posvećena mladićima u pubertetu i odraslim muškarcima, jer su promene kod njih često ozbiljnije i opasnije nego kod žena.

ORDINACIJA ZA ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU
HRAST DR POPOVIĆ

  • RADNO VREME:
  • Ponedeljak - Petak : 08h-21h
  • Subota : 8h-16h
Call Now Button