Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki i pazušnih regija uključujući i dojke sa silikonskim implantima je izuzetno važan pregled. Njega treba raditi barem jedanput godišnje, jer je broj novo otkrivenih tumora dojke svake godine sve veći. Ponekad se promene javljaju i kod muškaraca, te je potrebno uraditi ultrazvučni pregled muških dojki. Pregled pazušnih jama je takođe značajan segment pregleda, jer se često uvećani limfni čvorovi pojave u ovom predelu i usmeravaju dalji dijagnostički i terapijski tok.

Ultrazvuk dojki je efikasan, neškodljiv, bezbolan, te se preporučuje od početka reproduktivnog perioda života. Ultrazvuk dojki sa velikom verovatnoćom diferencira maligne od benignih promena. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja u prirodu nalaza, može se pod kontrolom ultrazvuka uraditi aspiracija (iglom se usisa deo sadržaja) ili biopsija (uzima se isečak tkiva) i dobijeni sadržaj se šalje na analizu.

Posebno naglašavamo značaj pregleda matričnom sondom. Radi se o posebno tehnološki usavršenoj sondi kojom pregledamo dojke, štitastu  žlezdu, mišićno-koštano-zglobne i druge mekotkivne strukture i pokazujemo do najsitnijih detalja građu tih struktura. Koliko je ova sonda usavršena u odnosu na klasične sonde, pa čak i izuzetno dobre sonde koje se koriste u našim ustanovama, ali i u drugim bolničkim sistemima, u drugim zemljama, pokazuje činjenica da ova sonda ima četiri puta više kristala. Oni su značajni za vizualizaciju ili prikaz promene u strukturama. Pomoću nje dobijamo izuzetno oštru, izuzetno rezolutivnu sliku, a time i značajno više informacija.

Elastografija

Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku HRAST DR POPOVIĆ pregleda promene u dojkama i štitastoj žlezdi posebnom ultrazvučnom dijagnostičkom metodom, ELASTOGRAFIJOM

ELASTOGRAFIJOM se meri otpor mekih tkiva u cilju otkrivanja sumnjivih promena i određivanja prirode tumora. Zasnovana je na činjenici da svi tumori, posebno zloćudni, pružaju otpor na pritisak sondom, što se prikazuje promenama boje na monitoru ultrazvučnog aparata. Boja se menja od crvene, preko žute i zelene za normalna tkiva, do plave i sivo crne za sumnjiva i tumorski izmenjena tkiva. Izmereni otpori pokazuju da neki tumori daju pet,  pa i preko dvadeset puta veći otpor na pritisak u odnosu na normalne strukture. Razlog u povećanom otporu tumorskog tkiva treba tražiti u nekontrolisanom bujanju ćelija, širenju vezivnog tkiva, neovaskularizaciji, promeni oblika i građe tkiva. Strana iskustva tokom poslednjih nekoliko godina pokazuju da pozitivan nalaz na elastografskom ispitivanju sumnjivih promena dojke u preko 90%, biva potvrđen histopatološkim nalazom prisustva maligne bolesti u ispitivanoj promeni, odnosno tkivu.

Primer 1

Pacijentkinja 37 god, unazad nekoliko meseci primetila uvlačanje bradavice desne dojke. Do sada nije rađen ultrazvučni pregled dojki.

Na prvom snimku uočava se tumorska promena malignih karakteristika, nejasno ograničena, vertikalnog rasta, color dopler pokazuje da je vaskularizovana, infiltriše kožu i dovodi do uvlačenja bradavice. Na drugom snimku je prikazan elastografski pregled iste promene, koja na kolornoj mapi pokazuje “obojenost” plavom bojom, a izmereni indeks otpora pokazuje da je promena ima više od pet puta veći stepen tvrdoće u odnosu na zdravo tkivo. To je karakteristika malignih promena. Pacijentkinja operisana, patohistološki nalaz maligna promena, karcinom.

Primer 2

Pacijentkinja 27 g., unazad šest godina zna za promenu u dojci benignih karakteristika. U toku poslednjih godinu dana pokazuje rast više od jedne trećine prethodnih dimenzija.

Na prvom snimku ultrazvučno promena benignih karakteristika, jasno ograničena, horizontalno orjentisana, bez posteriornih fenomena, bez detekcije vaskularizacije, bez reakcije okolnog tkiva. Elastografskim pregledom na drugom snimku promena se na kolornoj mapi prebojava pretežno zelenom bojom. Izmereni indeks je nizak, 1.9, promena ima sličnu tvdoću kao okolno tkivo, što ukazuje na promenu benignih karakteristika, što je patohistološki i dokazano nakon operacije, benigna promena, fibroadenom.

Na sledećim ultrazvučnim snimcima vidi se razlika u prikazu standardnom, uobičajenom sondom i matričnom sondom. U oba slučaja razlika je „samo“ u tome što bi prevideli promenu  u dojci 

Primer 3

Na prva dva snimka se vidi benigna promena, fibroadenom koja se standardnom sondom nije videla

Na prvom snimku ultrazvučno promena benignih karakteristika, jasno ograničena, horizontalno orjentisana, bez posteriornih fenomena, bez detekcije vaskularizacije, bez reakcije okolnog tkiva. Elastografskim pregledom na drugom snimku promena se na kolornoj mapi prebojava pretežno zelenom bojom. Izmereni indeks je nizak, 1.9, promena ima sličnu tvdoću kao okolno tkivo. To ukazuje na promenu benignih karakteristika, što je patohistološki i dokazano nakon operacije, benigna promena, fibroadenom.

Na sledećim ultrazvučnim snimcima vidi se razlika u prikazu standardnom, uobičajenom sondom i matričnom sondom. U oba slučaja razlika je „samo“ u tome što bi prevideli promenu  u dojci 

ultrazvuk štitaste zlezde

Primer 4

Na ovom (trećem) snimku se samo matričnom sondom diferencira visoko suspektna promena, kasnije dokazana maligna promena. Ona se, takođe, standardnom sondom lako mogla prevideti

ORDINACIJA ZA ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU
HRAST DR POPOVIĆ

  • RADNO VREME:
  • Ponedeljak - Petak : 08h-21h
  • Subota : 8h-16h
Call Now Button