Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk dojke otkriva promene

ultrazvuk dojki

Šta je to ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke je sigurna i bezbolna metoda ultrazvučnog pregleda. Pregled se radi ultrazvučnom sondom koja šalje ultrazvučne talase za pravljenje detaljnih slika grudi.

Dojke su par organa smeštenih u predelu grudi i igraju ključnu ulogu u dojenju i ženskom reproduktivnom sistemu.

Tokom pregleda, sonda kojom se obavlja pregled, šalje ultrazvučne talase u područje dojke i slike se snimaju na ultrazvučnom aparatu. Ultrazvučne slike prikazuju unutrašnju strukturu dojki i povezanih organa. Ultrazvuk dojki pomaže u otkrivanju i proceni različitih vrsta promena, uključujući ciste, tumore, upalne procese i druge nepravilnosti.

Zašto se radi ultrazvuk dojke?

Sada dolazimo do onog najbitnijeg pitanja, zašto se radi i zašto je važan ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojki
Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki se koristi za:
• Praćenje promena u tkivu dojki
• Identifikaciju cista ili drugih tečnih nakupina
• Evaluaciju potencijalnih tumora ili masnih naslaga
• Dodatno ispitivanje nakon mamografije ili drugih nalaza
• Praćenje simptoma kao što su bol ili otok dojki

Posebno naglašavamo značaj pregleda na aparatima premium klase, koje poseduje ordinacija HRAST DR POPOVIĆ, jer se mogu uočiti i najmanje promene. Važnost preventivnih pregleda je ta da na vreme uočimo i najmanju promenu i uputimo pacijenta na dalja ispitivanja, ukoliko su ona potrebna.

Ko i kako radi ultrazvuk dojke?

Ultrazvučni pregled grudi se radi u sklopu ultrazvuka dojki i pazušnih jama. Pregled radi obučeni lekar specijalista radiologije. Pregled se radi tako što pacijent legne na krevet i oslobodi grudni koš od garderobe. Lekar radiolog zatim stavlja gel na sondu ultrazvučnog aparata i istu postavlja na grudi. Lekar će pažljivo pregledati dojke i snimati slike kako bi procenio njihovu strukturu i potencijalne promene. U sklopu pregleda grudi, pored ultrazvuka dojke pregledaju se i obe pazušne jame.

Priprema pre ultrazvuka dojki ne postoji.

Da li postoje rizici od ultrazvuka dojki?

Ne postoje nikakvi rizici od ultrazvučnog pregleda bubrega. Ne postoji nikakva opasnost od zračenja. Pregled je potpuno bezbolan i bez ikakvih nus pojava.

Ko sve sme da radi ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojki mogu raditi svi, muškarci, žene, stariji, mladi, trudnice pa čak i ljudi sa veštačkim kukom ili ugrađenim stentom. Veoma je važno naglasiti da u našoj ordinaciji postoji MATRIČNA sonda. To je posebna sonda kojom se radi ultrazvuk mekih tkiva. MATRIČNA sonda šalje mnogo jače ultrazvučne talase, koji su takođe neškodljivi i bez ikakvih rizika, i prodire duboko do organa. Sa tom sondom dobijamo precizne rezultate sa kojima možemo uputiti pacijenta na dalja ispitivanja.

Ultrazvuk dojki može se obaviti kod žena svih uzrasta, bez obzira na prisustvo drugih medicinskih stanja. Pregled se često preporučuje kao dodatna dijagnostička metoda nakon mamografije ili kao deo redovnog praćenja zdravlja dojki.

Šta nakon ultrazvuka dojke?

Ukoliko je nalaz uredan, lekar radiolog savetuje redovnu kontrole dojki. Ukoliko postoje bilo kakve promena lekar radiolog upućuje na dalje preglede, biopsiju, ili dodatno praćenje u zavisnosti od same promene.

Call Now Button