Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk abdomena kao korak u otkrivanju bolesti pankreasa

Pankreas je jedan od najvažnijih organa gastroenteralnog sistema (organa za varenje). Duguljastog, pljosnatog oblika, dužine otprilike oko 15cm. Sastoji se iz tri dela, glave pankreasa, srednjeg dela i repa. Nalazi se u gornjem delu stomaka, iza želuca i dvanaestopalačnog creva.

Pankreas ima veoma važnu ulogu u izlučivanju sokova potrebnih za varenje hrane u crevima, koji se mešaju sa žuči iz jetre, a takođe u krv luči hormone koji deluju u drugim delovima tela.

Dnevno, pankreas čoveka izluči oko 2000ml sokova. Osnovni sastojci pankreasnog soka za varenje hrane jesu tripsin, himotripsin,lipaza i amilaza. Tripsin i himotripsin učestvuju u varenju proteina. Lipaza deluje na emulgovane masti, a amilaza razlaže skrob.

Jedno od najčešćih i najrasprostranjenijih oboljenja pankreasa jeste pankreatitis, odnosno zapaljenje pankreasa. Ono može biti hronično i akutno.

Pankreatitis

Akutni pankreatitis je trenutno zapaljenje koje traje kratko. Može biti raspona od blage nelagodnosti do teške, po život opasne bolesti. Većina ljudi sa akutnim pankreatitisom se potpuno oporavlja nakon dobijanja pravog lečenja. U onim težim slučajevima, akutni pankreatitis može izazvati krvarenje, ozbiljna oštećenja tkiva, infekciju i ciste. Može oštetiti i druge vitalne organe, kao što su srce, pluća i bubrezi.

Simptomi akutnog pankreatitisa su groznica, ubrazni otkucaji srca, mučnina i povraćanje, natečen trbuh, bol u gornjem delu trbuha koji vam ide u leđa. Ishrana sa većim udelom masti znatno može pogoršati simptome.

Hronični pankreatitis je dugotrajna upala. Najčešće se dešava nakon akutnog pankreatitisa, ukoliko se ne reaguje na vreme. Drugi glavni uzrok je dugo i aktivno konzumiranje alkohola. Oštećenje pankreasa usled velike upotrebe alkohola možda neće izazvati simptome dugi niz godina, ali tada možete iznenada imati ozbiljne simptome pankreatitisa.

Simptomi hroničnog pankreatitisa su slični kao i kod akutnog, s tim što postoji velika verovatnoća pojavljivanja stalnih bolova u trbuhu sa propagacijom u leđa. Takva vrsta bola može biti onesposobljavajuća. Proliv i gubitak težine, jer tada pankreas ne otpušta dovoljno enzima da bi razgradio hranu.

Na pankreatitis treba posumnjati kada se pacijent javi zbog bolova u stomaku, posebno ukoliko osoba konzumira alkohol. Sama dijagnoza postavlja se na temelju kliničke slike i određenih laboratorijskih analiza.

Ultrazvuk abdomena je važan korak

Nakon što se ustanovi da osoba ima pankreatitis, indikuje se ultrazvuk abdomena. Ultrazvučnim pregledom abdomena proverava se stanje ostalih organa gastroenteralnog sistema, kako bi se dobila šira slika za dalje korake u lečenju. Proverava se da li postoji kamenja u žučnoj kesi ili dilatacija duktusa holedoha. Otok pankreasa je moguće videti ultrazvučnim pregledom, pogotovo kada se ultrazvučni pregled abdomena radi na aparatima premium klase kakvi su aparati u ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ.

Ultrazvuk abdomena i male karlice je veoma važan pregled za otkrivanje bolesti gastroenteralnog sistema. Ultrazvukom abdomena pregledaju se sledeći organi : žučna kesa, žučni putevi, pankreas, jetra, slezina, oba bubrega, nadbubrežne žlezde, mokraćna bešika, mokraćni kanali, i koda žena materica i jajnici a kod muškaraca prostata, preko stomaka.

Call Now Button