Izbornik Zatvoriti

Profesionalne i rekreativne povrede – ultrazvuk za sportiste

Iako se u narodu ultrazvuk smatra uređajem koji se koristi tokom trudnoće, on je postao “alat” koji koriste različite medicinske specijalnosti. U rukama iskusnog lekara, ultrazvuk za sportiste se može koristiti za dijagnozu povreda zglobova, mišića, tetiva, ligamenata. Za neke lekare sportske medicine ultrazvuk je postao jednako vredan kao i njihov stetoskop.

Ordinacija HRAST DR POPOVIĆ specijalizovana je za ultrazvučne preglede sportista, kako profesionalnih, tako i rekreativaca. Povrede kod osoba koje se bave sportom nisu retke i mogu nastati zbog više faktora. Ukoliko se osoba profesionalno bavi nekom vrstom kontaktnog sporta, ukoliko se osoba koja se rekreatvno bavi sportom nije fizički dovoljno pripremila za aktvinost, usled padova i slično. Povrede u vidu istegnuća, nagnječenja, rupture, česte su pojave kod sportista, a i u ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ.

Kako izgleda ultrazvučni pregled kod povrede mišića?

Ultrazvučni aparati šalju zvučne talase kroz sondu koja dolazi u kontakt sa gelom na koži. Ovi zvučni talasi zatim stvaraju sliku na ekranu reflektujući se od telesnih tkiva natrag prema sondi. Sa vrlo detaljnim slikama dobijenim ultrazvukom može se videti da li je deo tela normalan ili abnormalan – na primer otečen, zadebljan, pocepan ili istegnut dodatnim protokom krvi u ili oko tog područja.

Kada se koristi, ultrazvuk u suštini postaje produžetak fizičkog pregleda. Baš kao kada lekar pregleda pacijenta, ultrazvuk može tražiti otok i povredu, ali uz direktnu vizualizaciju ispod površine kože. Ako pacijent tačno naznači svoj bol na jednom području, ultrazvuk se može koristiti za tačno utvrđivanje uzroka – kao što je (ruptura) pokidano mišićno vlakno, povređen ligament ili istegnuta tetiva.

Ovakvi pregledi omogućavaju i više interakcije pacijent – lekar. Pacijenti mogu da gledaju isti ekran ultrazvučnog aparata koji lekar koristi da bi izvršio njihovu procenu i mogu da postavljaju pitanja tokom postupka.

Pored toga, njegova upotreba nije ograničena na ordinaciju. Kada se koristi prenosni ultrazvučni aparat, može se koristiti u kućnim posetama ili na sportskim aktivnostima.

Da li ultrazvučni pregled zrači?

Za razliku od rentgena i skenera, ultrazvuk nema nikakvih zračenja. Ultrazvučni pregledi nemaju nikakve štetne efekte na osobu kojoj se radi pregled. Nema nikakvih zračenja i može se ponavljati koliko god puta je potrebno.

To znači, sportista / rekreativac koji je zadobio povredu prilikom fizičke aktivnosti dolazi na ultrazvučni pregled kod lekara. Lekar na samom ultrazvučnom pregledu ustanovi npr. da je došlo do rupture mišića lista (pokidana mišićna vlakna) u dužini od nekoliko centimetara. Nakon pregleda lekar upućuje osobu na terapiju i savetuje kontrolni ultrazvučni pregled u roku od nekoliko dana, da bi se videlo kako mišić zarasta. Ultrazvučni pregledi se mogu ponavljati onoliko puta koliko je potrebno kako bi se ispratio kompletan oporavak samog mišića, bez ikakvog razloga za brigu vezanu za štetne efekte, jer ih nema.

Za razliku od većine vrsta slika, ultrazvuk za sportiste može da daje slike u realnom vremenu. On omogućava lekaru da vidi delove tela u pokretu.

Matrična sonda i ultrazvučni pregled sportista?

Kao što je na početku teksta rečeno, ordinacija HRAST DR POPOVIĆ specijalizovana je za ovakvu vrstu ultrazvučnog pregleda. Najsavremeniji ultrazvučni aparti i matrična sonda, omogućili su vrhunski kvalitet pregleda. Matrična sonda poseduje četiri puta više kristala od standarne sonde što omogućava bolju rezolucju i vizuelizaciju čak i najmanjih povreda. Takođe, matričnu sondu poseduje jedino ordinacija HRAST u celom regionu.

Ko obavlja ultrazvučni pregled?

Preglede obavljaju specijalisti ortopedije sa iskustvom u radu sa ultrazvukom. Lekar koji obavlja pregled mora znati u kom položaju je potrebno uraditi ultrazvučni pregled. Tako će se “izvući” maksimalna slika na ekranu ultrazvučnog aparata.

Lekari ortopedi koji obavljaju svoje, kako ultrazvučne preglede tako i specijalističke preglede, u ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ su lekari sa velikim i dugogodišnjim iskustvom, kako u radu sa sportistima, tako i u radu sa rekreativcima.

Call Now Button