Izbornik Zatvoriti

Može li B-FLOW zameniti skener?

Snimak krvnih sudova dobijen B-FLOW vrlo je sličan snimku koji se dobija skenerom i magnetnom rezonancom (MR). Razlika je u tome što je B-FLOW potpuno bezbedna metoda, nema kontrasta i nema radioaktivnog zračenja. Za razliku od skenera i magnetne rezonance, koji daju statičnu sliku krvnih sudova, na B-FLOW lekar može izmeriti brzinu protoka krvi unutar krvnog suda u realnom vremenu. Ovo je izuzetno važna informacija u odluci koliko aterosklerotske naslage koje prave suženja ili zapušavaju krvni sud ometaju dotok krvi u određeni organ ili ekstremitete, npr. u mozak ako su u pitanju krvni sudovi vrata.

B-Flow metodom se rade dijagnostički pregledi krvnih sudova vrata, nogu, ruku, bubrežnih arterija. Takođe, meri se protok krvi u svim unutrašnjim organima, tkivima i promenama poput tumora. Najprecizniji prikaz stanja krvnih sudova postiže se kombinacijom B-FLOW i kolor doplera.

Detaljnije o primeni

b-flowPored određivanja suženja protoka krvnog suda važno je otkriti nestabilne i trombogene naslage, od kojih u stvari i kreće tromb, koji dovodi do šloga. B-FLOW je ovde u još većoj prednosti od kolor doplera jer, za razliku od njega, ne zavisi od određenih uglova pri pregledu i bolje otkriva razmekšanja unutar naslaga na krvnim sudovima. To je od presudnog značaja, jer su razmekšane naslage u krvnim sudovima i najopasnije. Njihovi delići se lako “odlome”, krenu krvotokom i zaglave se i zapuše krvni sud. Kada se to dogodi u krvnom sudu mozga – nastaje šlog. Kada se dogodi u krvnom sudu srca – nastaje infarkt. Iz tog razloga je veoma važno ove preglede raditi redovno. Jer, kada se na vreme uoče promene, blagovremenom intervencijom šlog se može sprečiti i spasiti život.

B-FLOW bolje prikazuje urođene mane od kolor doplera. Ova metoda nepogrešivo prikazuje petlje koje kod nekih ljudi prave krvni sudovi. To znači da su krvni sudovi urođeno izuvijani, pa je protok krvi otežan. B-FLOW je od posebnog značaja za pacijente kod kojih se registruju ozbiljna suženja karotidnih arterija, što u perspektivi, ako se ništa ne preduzme, vodi trajnom začepljenu sa mogućim teškim neurološkim komplikacijama, a neretko i smrću. Današnja vaskularna hirurgija je na tom nivou da se opisani problemi sa lakoćom rešavaju uz samo nekoliko dana provedenih u bolnici.

Treba biti svestan činjenice da bolesti krvnih sudova najčešće ne daju nikakve simptome. Kada se simptomi jave, već postoje ozbiljne promene. Zato se B-FLOW uz kolor dopler krvnih sudova preporučuje svim osobama koje imaju glavobolju, vrtoglavicu, osećaju nestabilnost pri hodu, probleme sa vidom, bol i osećaj težine u nogama, proširene vene, promena boje kože, povrede. Preporučuje se i osobama koje imaju povišen holesterol, pritisak, osobama sa dijabetesom i dugogodišnjim pušačima.

Sto odsto bezbedno snimanje

Veoma je važno istaći da B-FLOW nema apsolutno nikakvog rizika po zdravlje pacijenta, dok kod skenera postoji rizik zbog zračenja. Nema ni ograničenja koja podrazumeva snimanje magnetnom rezonancom. B-FLOW metodi mogu da se podvrgnu i trudnice, i deca, i osobe koje imaju pejsmejker, stent, veštački kuk, veštačko koleno ili bilo koji metalni implant u telu. Jedini kontakt koji pacijent ima tokom snimanja jeste kontakt sa sondom. Dakle nema igle, nema bola, niti ulaska u komoru. Zato je B-FLOW idealan za sve koje imaju strah od zatvorenog prostora, strah od igle ili su alergični na kontrast. Zatim, koliko god kilograma pacijent imao, snimanje B-FLOW može biti obavljeno. Ograničenje na magnetu i skeneru je oko 160kg, a na nekim aparatima i 120kg.

Call Now Button