Izbornik Zatvoriti

Kamen u žučnoj kesi – holelitijaza

Žučna kesa je deo bilijarnog sistema koji obuhvata jetru i pankreas. Lokalizovana je na donjoj strani jetre. U žučnoj kesi se skladišti i koncentriše žuč pre nego što se otpusti u tanko crevo.

Najčešći slučaj bolesti žučne kese jeste holelitijaza (stvaranje kamena u žuči), holecistitis i holangitis (upala žučne kese i upala žučnih puteva), tumori žučne kese (polipi) i presavijena žučna kesa.

Nastanak kamena u žučnoj kesi može proći bez ikakvih simptoma, tako da osoba koja ima kamen nije toga nije ni svesna i jedini način da se otkrije je preventivni ultrazvuk abdomena (trbuha).

Kamen u žučnoj kesi je čvrsta čestica koju formiraju holesterol i bilirubin iz žučne kese. Ostale supstance u žuči mogu potsticati stvaranje kamena. Loš mišićni tonus može sprečiti da se žučna kesa potpuno ne isprazni. Žučni kamen može biti solitarni (krupni najčešće) i brojni tako da ispune žučnu kesu u vidu šljunka ili peska.

Uzroci

Najćešći uzroci oboljenja žučne kese jesu gojaznost, nasledni faktor, povišene masti u krvi, manjak fizičke aktivnosti, i disbalans hormona. Zato se svima koji imaju neki od ovih faktora preporučuje godišnji ultrazvuk stomaka (abdomena).

Simptomi kamena u žučnoj kesi se obično javljaju kako nastaju komplikacije. Ovo može rezultirati iznenadnim bolovima u trbuhu, tačnije između rebara i stomaka, odmah ispod desnih rebara. Bol se može proširiti na stranu ili rame. Ostali simptomi uključuju: bol u trbuhu koji traje nekoliko sati, mučnina, povraćanje i gubitak apetita. Može se javiti i groznica, žuta boja kože, tamnija mokraća, svrab na koži, obilno znojenje.

Ukoliko se pojavi bilo koji od ovih simptoma, prvi i najbolji korak u dijagnostikovanju mogućeg kamena u žuči, jeste ultrazvuk abdomena (trbuha). Ultrazvukom abdomena se pregledaju žučni putevi i žučna kesa, kao i ostali organi gornjeg abdomena, urološkog dela i male karlice.

Ukoliko se dogodi da imate ozbiljan akutni napad žučne kese u koji je umešana infekcija ili blokada žučnog kanala, onda je to drugačija stvar. U toj situaciji, uklanjanje žučne kese može spasiti život.

Call Now Button