Izbornik Zatvoriti

Kako izgleda pregled KOLOR DOPLER i B FLOW krvnih sudova nogu?

Šta je kolor dopler?

Kolor dopler je ultrazvučna dijagnostička metoda za proveru stanja krvnih sudova (arterija i vena). Sam pregled se po principu rada ne razlikuje puno od ultrazvuka stomaka ili ultrazvuka dojki. Gel za ultrazvučnu sondu se nanosi na regiju koju je potrebno pregledati, a zatim se na istu prislanja sonda. Ono po čemu je kolor dopler pregled specifičan jeste to što se ovim pregledom pregledaju arterije i vene, zidovi krvnih sudova, da li postoje plakovi ili kalcifikati, njihova suženja (stenoze), proširenja (aneurizme), protok krvi i brzine protoka krvi i tromboze.

Posebno naglašavamo značaj pregleda B Flow metodom, savremenom ultrazvučnom metodom pregleda koja u kombinaciji sa kolor doplerom daje precizan prikaz stanja kako velikih tako i sitnih krvnih sudova. B Flow metoda detektuje eritrocite i pokazala se kao uspešna u otkrivanju protoka krvi na mestima gde se klasičnim kolor doplerom sam protok nije mogao uočiti usled promena na krvnim sudovima ili anatomije istih.

Kako se izvodi pregled?

Kada pregledamo vene i arterije krvnih sudova nogu, potrebno je skinuti pantalone i osloboditi regiju nogu od prepona do stopala (pacijent ostaje u donjem vešu). Nakon što lekar vizuelno pogleda donje ekstremitete pacijenta, pacijent legne leđima na krevet. Gel se nanosi na kožu, a zatim se sonda prislanja na deo gde je nanešen gel čime se ostvaruje kontakt između sonde i kože. Gel omogućava prodor ultrazvučnih talasa koji nam daju povratnu informaciju na ultrazvučnom  ekranu o tome kakvo je stanje krvnih sudova. Na premium aparatima  naše ordinacije gel se konstantno greje. Tako je pacijentu uvek prijatno kada je potrebno da se nanese još gela na kožu. Nakon što lekar radiolog ultrazvučno pregleda prednju stranu nogu, pacijent se okreće na stomak kako bi se pregledale vene i arterije na zadnjoj strani.

Po završetku ultrazvučnog pregleda, pacijent se ubrusima obriše od gela. Lekar napiše izveštaj na kome je opisano stanje krvnih sudova nogu, arterija, dubokih i površnih vena, sa savetom za dalje lečenje.

Koje su indikacije za ovaj pregled?

Ono što preporučujemo svim našim pacijentima je da glavna indikacija za ovaj pregled bude – PREVENTIVNO. Kada se pregled radi preventivno, dok nema nikakvih tegoba, možemo da pratimo eventualne promene na krvnim sudovima i na vreme da reagujemo da se one zaustave.

Primera radi, na pregledu koji se uradi danas vidimo u kakvom su stanju arterije. Ako su arterije zdrave, odnosno nemamo nikakvih promena na njima, savetuje se pregled za godinu do dve dana. Kada pacijent dođe na kontrolu, ponovo se pregledaju arterije. Ovoga puta uočavamo promene u vidu plakova (masnih naslaga na arterijama koje se i dalje mogu terapijom regulisati). Lekar u razgovoru sa pacijentom saznaje da je osoba u poslednjih dve godine promenila način svakodnevnih navika, što je uticalo da dođe do promena na arterijama. U tom slučaju lekar savetuje pregled specijalsite koji će se uključiti u lečenje arterija i savetuje kontrolu za godinu dana. Ukoliko za godinu dana stanje ostaje nepromenjeno ili su se arterije ”očistile”, znači da je terapija delovala.

Ono što je veoma važno, jeste da imamo prikaz slike pre nastanka bilo kakve promene i vremenski period koji je prošao kada je promena uočena. Sa tim informacijama možemo bolje da reagujemo na rešavanje tih promena. Iz tog razloga je najvažnija indikacija za ovaj pregled – PREVENTIVNO.

Ostale indikacije za ovaj pregled su bol ili težina u nogama, proširene vene, priprema za operaciju vena, postoperativno praćenje, gojaznost, konzumiranje cigareta.

Urgentne indikacije za ovaj pregled su: crvenilo na koži, otok, bolnost regije, povišena temperatura na određenoj regiji noge, povreda noge..

Ko vrši pregled?

Sve kolor dopler i B Flow preglede vrše specijalisti radiologije, obučeni za rad na visokotehnološki usavršenim aparatima PREMIUM klase u ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ.

Poruka za Vas?

Omogućite sebi da Vam pregled bude jedno priajtno iskustvo. Zakažite Vaš preventivni pregled u ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ.

Call Now Button