Izbornik Zatvoriti

Hashimoto tireoiditis

Hashimoto

Hormonalni disbalans: Hashimoto i hipotireoza 🩺🔬

Hormonalni disbalans može imati značajan uticaj na naše zdravlje i dobrobit. 😓💙 Često stanje koje je povezano sa ovim disbalansom je Hashimoto tireoiditis. Ovaj poremećaj može imati ozbiljne posledice ako se ne prepoznaju i ne tretira na vreme.

Hashimoto tireoiditis, poznat i samo kao Hashimoto, je autoimuna bolest koja utiče na štitnu žlezdu. 🔍🦋 Ova bolest nazvana je po japanskom lekaru Hakaru Hashimotu, koji je prvi put opisao ovo stanje 1912. godine.

U Hashimotu, imunološki sistem tela napada štitnu žlezdu i oštećuje je, što dovodi do upale i smanjenja funkcije žlezde. To može dovesti do hipotireoze, stanja u kojem štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače za normalno funkcionisanje tela.

Neki od glavnih simptoma Hashimoto tireoiditisa uključuju umor, usporenost, debljanje, osetljivost na hladnoću, suvu kožu, gubitak kose, povećanje veličine štitne žlezde (gušavost) i problema sa koncentracijom. Međutim, simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe i neki ljudi mogu biti asimptomatski u ranim stadijumima bolesti.

Hashimoto je češći kod žena nego kod muškaraca, a obično se javlja između 30. i 60. godine života, mada može nastati u bilo kom uzrastu.

Ova autoimuna bolest ne može se izlečiti, ali se može uspešno kontrolisati i tretirati terapijom zamene hormona štitnjače kako bi se nadoknadio nedostatak hormona i održala normalna funkcija tela. 💊🩺 Redovni pregledi i saradnja sa lekarom su važni kako bi se pravilno dijagnostikovala i tretirala ova bolest.

https://ultrazvucnipregledi.com/ultrazvuk-stitaste-zlezde/

Call Now Button