Izbornik Zatvoriti

Ultrazvuk abdomena

ULTRAZVUČNI PREGLED  3.900 rsd

PROMOTIVNO! UZ DODATAK OD 1000 rsd DOBIJATE I ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITASTE ŽLEZDE SA KOLOR DOPLEROM I ULTRAZVUK MEKIH TKIVA VRATA 

ULTRAZVUČNI PREGLED  4.900 rsd

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena (stomaka) predstavlja nezaobilazni metod u dijagnostici organa gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta, pored laboratorijskih analiza krvi i urina. Ovim pregledom prikazuje se struktura različitih organa trbušne duplje: jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezdi, mokraćne bešike, prostate, uterusa, jajnika, velikih krvnih sudova abdomena (aorte, bubrežnih krvnih sudova…), eventualno prisustvo limfnih nodusa, slobodne tečnosti ili tečnih kolekcija.

Kada raditi ovaj pregled?

Ultrazvučni pregled abdomena treba vršiti kod sledećih simptoma:

  • bol u trbuhu ili leđima
  • muka, povraćanje
  • nadutost
  • neobjašnjivo mršavljenje
  • osećaj težine
  • naglo uvećanje trbuha
  • povrede
  • nejasna febrilna stanja
ultrazvuk testisa penisa

S obzirom da se radi o jednostavnoj i bezbednoj dijagnostici, našim pacijentima savetujemo da preventivno jednom godišnje urade ultrazvuk abdomena, kako bi na vreme otkrili promene i sprečili razvoj bolesti.

Priprema za ultrazvučni pregled abdomena sastoji se u ne unošenju hrane minimum 4-6h pre pregleda. Dva do tri dana pre pregleda poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove (pasulj, grašak, boranija…), hranu sa mnogo ostataka, bogatu biljnim vlaknima kojih ima najviše u žitaricama, voću i povrću. Takođe je potrebno popiti oko 2-3 čase tečnosti 1,5h pre pregleda i ne mokriti.

Ultrazvučnim pregledom pažljivom pretragom se mogu uočiti i pojedine promene želuca, tankog ili debelog creva. Na sledećem snimku je uočeno nepravilno zadebljanje zida debelog creva koje je dovelo do suženja lumena, nalaz odgovara karcinomu, a pacijent je bez simptoma, došao na preventivni pregled, potom je rađena kolonoskopija, skener koji su je potvrdilo ultrazvučnu dijagnozu, pacijent operisan, bez tegoba, bez drugih promena, redovno se kontroliše.

Inflamirana žučna kesa sa više kamenčića od kojih je jedan zaglavljen ka vratu žučne kese.

Žučna kesa, normalan nalaz.

Ultrazvuk slepog creva

ultrazvuk mekih tkiva

Nekada se upala slepog creva dijagnostikovala kliničkim pregledom (anamneza, palpacija trbušne šupljine, merenjem telesne temperature pod pazuhom i u crevu, a određivanje leukocita i drugih parametara zapaljenja uz krvi je bio isključivi dijagnostički znak da li će se raditi operativni zahvat ili čekati.Danas se ultrazvučnim pregledom slepog creva ovo čekanje do operativnog zahvata i pucanje upaljenog slepog creva može na vreme izbeći.

ORDINACIJA ZA ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU
HRAST DR POPOVIĆ

  • Radno vreme: pon - pet od 08:00 - 21:00
  • Subota od 08:00 - 16:00
ultrazvučni pregledi
Call Now Button