EN  
Ordinacija Hrast
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku HRAST DR POPOVIĆ
Stojana Protića 57, kod Hrama Svetog Save

Tel: 062 94 94 009, 011 24 22 340, 062 94 94 007

 
       
 
 
 
 


 

Nekada se upala slepog creva dijagnostikovala kliničkim pregledom (anamneza, palpacija trbušne šupljine, merenjem telesne temperature pod pazuhom i u crevu, a određivanje leukocita i drugih parametara zapaljenja uz krvi je bio isključivi dijagnostički znak da li će se raditi operativni zahvat ili čekati.

 

Danas se ultrazvučnim pregledom slepog creva ovo čekanje do operativnog zahvata i pucanje upaljenog slepog creva može na vreme izbeći.

 

Ultrazvuk slepog creva može da se uradi u sklopu ultrazvučnog pregleda abdomena(stomaka, trbuha), pri čemu mogu da se isključe svi drugi eventualni uzroci sličnih tegoba u trbušnoj šupljini i može da se sa sigurnošću prikaže upaljeno “slepo crevo” (crvuljak).


Pacijenti koji imaju akutnu upalu slepog creva(apendiksa) u početku se žale na bolove oko pupka ili u gornjem delu trbuha, koji se kasnije lokalizuju u desnom donjem kvadrantu trbuha što znači da je proces napredovao. 

 

Bolovi su praćeni  osećajem  mučnine, nagonom  na povraćanje, učestalim  mokrenjem,  ponekad i dijarejom  ili opstipacijom. Povišena temperura, do 39°C, može biti znak perforacije.

 

Ponekad mogu da budu prisutne samo neke od navedenih tegoba, a lokalizacija bolova može da bude i na drugim mestima u stomaku zavisno i od položaja slepog creva, ispod rebara, levo od pupka, u donjem delu leđa ili iznad stidne kosti.

 

Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi promenom položaja tela, povraćanjem ili dijarejom.

 

Širenje upale izaziva nadražaj trbušne maramice (peritoneuma) s karakterističnim pozitivnim znakovima pri pregledu. Nakon perforacije bolnost je prisutna u čitavom trbuhu koji u uznapredovalim slučajevima može biti tvrd poput daske što je znak  peritonitisa kojeg je cilj izbjeći  pravovremenim zahvatom. Peritonitis(upala trbušne maramice) može se komplikovati sepsom i smrću. Apendektomija je jedna od najčešćih operacija u hirurgiji.

 

U ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ pregled slepog creva se radi na najsavremenijim ultrazvučnim aparatima standardnom sondom za abdomen ali i linearnom sondom koja ima mogućnost prodiranja i dublje, sve do 20cm, što najčešće nije slučaj sa linearnim sondama drugih proizvođača ultrazvučnih aparata što omogućava bolju rezoluciju i vizualizaciju slepog creva kao i svih komplikacija u slučaju upaljenog slepog creva, perforaciju, stvaranje abscesa…

 

 

 

 

Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku HRAST DR POPOVIĆ
Stojana Protića 57, kod Hrama Svetog Save, Beograd
Telefon: 062 94 94 009, 011 24 22 340, 062 94 94 007
design by Normareclamare